Interview

The Haunted Youth: 'In jezelf geloven is bullshit'

Pilar
Corona zorgde voor nog meer onzekerheid bij de al-zo-onzekere jeugd. Quarantaines, onlinelessen, minder sociaal contact, jongeren hebben een zware tijd achter de rug. Om hen een hart onder de riem te steken, opent Joachim Liebens met zijn band PILAR ASAP-Your Current Mood edition op 3 maart. Zijn current mood in één woord? Excited.


Hoe kijk je naar de onzekere tijd die jongeren tegenwoordig ervaren?

“In elke generatie ervaren jongeren wel eens onzekere tijden. Zoeken naar je identiteit, kiezen wat je gaat studeren, of juist niet weten wat je wil. Jongeren hebben het al zwaar. De coronacrisis zorgt voor nog meer onzekerheid, en dat maakt het absoluut niet makkelijker voor hen.”

Wat was jouw grootste onzekerheid?

“Vroeger zocht ik naar veel bevestiging. Ik vond het zo belangrijk wat anderen over me dachten en liet mezelf bepalen door mijn eigen onzekerheid. Het voelde als iets achterna hollen dat er niet was. Tot ik op een moment besefte dat er in mezelf ook waarheid schuilde. Muziek heeft mij dit doen inzien.” 
 
“Wanneer ik me niet goed voel, luister ik naar Black Metal. Dat maakt me rustig. En wanneer ik nummers schrijf, probeer ik dat steeds met al mijn emoties te doen. Dat is soms confronterend, vooral wanneer ik me goed voel. Dan wil ik niet denken aan wat ik heb meegemaakt. Maar tijdens een optreden kom ik altijd terecht in een bepaalde zone. Niet dat ik de momenten per se opnieuw beleef, het is meer alsof ik mijn herinneringen kan bekijken. Net zoals kijken naar een foto van jezelf. Ik probeer altijd een oprechte vertaling te geven aan hoe het toen was. Zodat de jongeren die het nu moeilijk hebben, zich kunnen herkennen in mijn muziek.”

“Vroeger zocht ik naar veel bevestiging. Ik vond het zo belangrijk wat anderen over me dachten en liet mezelf bepalen door mijn eigen onzekerheid."

Gone is het laatste nummer dat jullie releasten, waar gaat het juist over?

Gone is ouder dan alle nummers van The Haunted Youth, ouder dan de bandnaam zelfs. Het heeft dus lang aan de kant gestaan. De gitaarsolo was het eerste dat ik had, de rest kwam later. Op een bepaald moment voelde ik gewoon dat het af was. De drums, de solo, ik was zo verliefd op het gevoel dat het nummer mij gaf. Het gaat over redenen zoeken om zelfdestructief te zijn. Gewoon omdat het je uitkomt. Ook al zijn die redenen niet écht goede redenen.”

Pilar

“Je hoeft niet in jezelf te geloven om te doen wat je wil doen. In jezelf geloven is bullshit. Doe het gewoon, want je doet het graag."

Wat zou je zeggen tegen jongeren die zulke gevoelens ervaren?

“Je hoeft niet in jezelf te geloven om te doen wat je wil doen. In jezelf geloven is bullshit. Doe het gewoon, want je doet het graag. En wat de wereld ook zegt, blijf het doen. Toen ik 21 was, had ik nooit gedacht dat dit zou kunnen gebeuren. Ik had niet veel vertrouwen in mezelf en toch gaf ik muziek een kans. Dus ook al geloof je er niet in, doe wat jou het gevoel geeft dat je bestaat. Zorg goed voor jezelf, eet gezond, ga om met mensen die je energie geven en doe iets dat je terugbrengt naar wie je werkelijk bent.”

Koop concert tickets
Pilar
Ontdek het volledige programma
Geschreven door Lamiae Ben Ayad

Studente journalistiek

21 February 2022
Ga terug naar blog

Gerelateerde artikelen